سرمایه شرکت با مسئولیت محدود توسط شرکا و سهم الشرکه هر کدام از آنان، تامین می شود. وقتی یک شریک از شرکت خارج می ‌شود، یا آورده خود را بیرون می‌ برد و یا آن را به شرکای دیگر منتقل می‌ کند (می ‌فروشد). در حالت اول، سرمایه شرکت کاهش می‌ یابد اما در حالت دوم، با وجود خروج یک یا چند شریک، سرمایه شرکت تغییری نمی ‌کند.

سهم الشرکه به چه معنا است؟

سهم الشرکه در شرکت با مسئولیت محدود به معنای میزان سرمایه یا آورده ‌ای است که هریک از شرکا به شرکت وارد می ‌کند و به نسبت آن در سود و زیان شرکت سهیم می ‌شود. این سرمایه می ‌تواند به ‌صورت نقدی یا غیر نقدی (مانند دارایی ‌های فیزیکی) باشد و به ‌عنوان سهم از مالکیت شرکت تلقی می ‌شود. هر شریکی سهم بیشتری داشته باشد، سهم بیشتری از سود شرکت دریافت می ‌کند و مسئولیت بیشتری هم دارد.

سهم الشرکه

آیا سهم الشرکه همان سهام است؟

سهم الشرکه در شرکت با مسئولیت محدود، با سهام در شرکت ‌های سهامی متفاوت است. در ادامه تفاوت این دو را بررسی می ‌کنیم.

قابلیت انتقال

● سهم الشرکه: به‌ طور معمول قابل انتقال به دیگران نیست؛ مگر با رضایت تمامی شرکا و رعایت شرایط مندرج در اساسنامه شرکت.
● سهام: در شرکت ‌های سهامی (مانند شرکت‌ های سهامی خاص یا عام)، سهام آزادانه قابل خرید و فروش است و نیازی به رضایت سایر سهامداران ندارد (مگر در موارد خاص).

میزان مسئولیت

● سهم الشرکه: در شرکت با مسئولیت محدود، هر شریک فقط به میزان سهم خود مسئول تعهدات و بدهی‌ های شرکت است و مسئولیت شخصی فراتر از این ندارد.
● سهام: در شرکت‌ های سهامی نیز مسئولیت سهامداران محدود به مبلغ اسمی سهام آن ‌ها است، یعنی آن ‌ها به اندازه سرمایه‌ گذاری خود مسئول بدهی‌ های شرکت هستند.

نوع مشارکت

● سهم الشرکه: در شرکت با مسئولیت محدود، نقش شرکا در مدیریت و تصمیم‌ گیری‌ ها اغلب به میزان سهم آن ‌ها بستگی دارد و آن ‌ها در اداره شرکت مشارکت مستقیم ‌تری دارند.
● سهام: در شرکت‌ های سهامی، سهامداران معمولاً در اداره روزانه شرکت دخالت نمی ‌کنند و نقش آن‌ ها به انتخاب هیئت مدیره و تصمیم‌ گیری در مجامع عمومی محدود می‌ شود.

قابلیت تجزیه

● سهم الشرکه: قابل تقسیم به واحد های کوچک‌ تر مانند سهام نیست.
● سهام: سهام به واحد های کوچک ‌تر (مانند سهم ۱۰۰۰ ریالی) تقسیم می ‌شود و هر سهامدار می ‌تواند تعداد مشخصی سهم داشته باشد.

انتقال سهم الشرکه

شرایط انتقال

انتقال سهم الشرکه در شرکت با مسئولیت محدود تحت شرایط خاصی انجام می ‌شود که در قوانین تجارت به آن ‌ها تصریح شده است. این شرایط به‌ منظور اطمینان از رعایت حقوق سایر شرکا و جلوگیری از مسائل حقوقی و مالیاتی وضع شده ‌اند. به ‌طور کلی، انتقال سهم شرکا در این نوع شرکت، به سه شرط زیر وابسته است:

1. موافقت اکثریت شرکا

براساس ماده ۱۰۲ قانون تجارت، انتقال سهم الشرکه به اشخاص خارج از شرکت نیازمند رضایت شرکایی است که حداقل سه ‌چهارم سرمایه شرکت را در اختیار دارند و علاوه بر آن باید اکثریت عددی شرکا نیز موافقت کنند. این موضوع نشان می‌ دهد که انتقال سهم در شرکت با مسئولیت محدود، محدودتر و سخت ‌تر از شرکت ‌های سهامی است تا از ورود اشخاص ناخواسته به شرکت جلوگیری شود.

2. تنظیم سند رسمی

به ‌موجب ماده ۱۰۳ قانون تجارت، انتقال سهم شرکا تنها از طریق سند رسمی امکان‌ پذیر است. این به معنای آن است که انتقال باید در دفاتر اسناد رسمی ثبت شود. این الزام برای تضمین حقوق شرکا و جلوگیری از بروز مشکلات حقوقی است.

3. پرداخت مالیات و مستندات مالی

برای انجام انتقال سهم، پرداخت مالیات الزامی است. به‌ علاوه، مستندات مالی مربوط به انتقال، مانند گواهی مفاصا حساب مالیاتی، باید در پرونده قرار گیرد تا از بروز مشکلات مالی در آینده جلوگیری شود.

انتقال سهم شرکا در قالب صورت‌ جلسه مجمع عمومی شرکا انجام می‌ شود. این صورت ‌جلسه باید تمامی اطلاعات مربوط به انتقال را شامل شود و توسط تمامی شرکا امضا گردد. در صورت عدم حضور تمامی شرکا، رضایت آن‌ ها باید به ‌صورت رسمی و مستند ارائه شود.

مراحل انتقال سهم الشرکه

مراحل انتقال سهم در شرکت با مسئولیت محدود به ترتیب زیر است:
1. تشکیل مجمع عمومی فوق‌ العاده که جلسه ‌ای است که برای بررسی و تصمیم ‌گیری در مورد مسائل مهمی همچون انتقال سهم الشرکه برگزار می ‌شود.
2. پرکردن صورت‌ جلسه و تقاضای صدور سند رسمی
3. مراجعه به دارایی و پرداخت مالیات
4. پرداخت مفاصا حساب شرکت
5. تنظیم صلح نامه بین فروشندگان و خریداران
6. تایید صلح ‌نامه و ثبت سند در دفاتر اسناد رسمی

صورت ‌جلسه انتقال سهم الشرکه

در تصویر زیر می‌‌ توانید نمونه ‌ای از صورت ‌جلسه انتقال سهم شرکا را ببینید.

صورت‌ جلسه انتقال سهم الشرکه

مواردی که در این صورت ‌جلسه ذکر می ‌شوند، شامل موارد زیر هستند:

اطلاعات پایه شرکت

شامل نام شرکت، شماره ثبت و سرمایه ثبت ‌شده شرکت است. این اطلاعات مشخص ‌کننده هویت شرکت و وضعیت قانونی آن می ‌باشد.

اطلاعات مجمع عمومی فوق‌ العاده

تاریخ و ساعت تشکیل جلسه و همچنین حضور اکثریت یا تمامی شرکا ذکر می‌ شود.

توضیح نقل و انتقال سهم ‌الشرکه

جزئیات انتقال سهم الشرکه از شرکا به افراد جدید مشخص می ‌شود. برای هر شریک، نام، میزان سهم الشرکه و شخصی که سهم به او منتقل شده، ذکر می‌ گردد. این بخش انتقال رسمی حقوق و تعهدات شرکا را مستند می ‌کند.

خروج شریک از شرکت

در این بخش، اعلام می‌ شود که شرکای قبلی پس از انتقال سهم دیگر حق و سمتی در شرکت ندارند و از آن خارج شده ‌اند. این مورد نشان ‌دهنده پایان ارتباط حقوقی شریک با شرکت است.

بیشتر مطالعه کنید: کاهش سرمایه و خروج شریک از شرکت با مسئولیت محدود

وکالت

یک نفر به نمایندگی از شرکت وکالت داده می ‌شود تا صورت ‌جلسه را به اداره ثبت شرکت ‌ها تحویل داده و مراحل قانونی آن، شامل پرداخت هزینه ‌ها و امضا دفاتر ثبت را انجام دهد. این فرد مسئولیت اجرای نهایی انتقال را برعهده دارد. بند وکالت، کارها را برای شرکا آسان می ‌‌کند و به آن‌ ها اجازه می‌ دهد تا با یک وکیل، بدون صرف وقت و هزینه زیاد، اقدامات قانونی لازم برای انتقال سهم را انجام دهند.

خلاصه مقاله
سهم الشرکه در شرکت با مسئولیت محدود به میزان سرمایه ‌ای گفته می‌ شود که هر شریک به شرکت وارد می‌ کند و به نسبت آن در سود و زیان شرکت سهیم می ‌شود. انتقال سهم الشرکه تحت سه شرط انجام می‌گیرد: موافقت اکثریت شرکا، تنظیم سند رسمی و پرداخت مالیات.

این انتقال از طریق مجمع عمومی فوق ‌العاده تصویب می‌ شود و شامل مراحل پرداخت مالیات و تنظیم صلح ‌نامه در دفاتر اسناد رسمی است. همچنین تفاوت ‌هایی میان سهم الشرکه و سهام در شرکت‌ های سهامی وجود دارد، مانند میزان مسئولیت شرکا و قابلیت تجزیه سهم.
وکلای موسسه حقوقی دادرسا، می‌ توانند تمام فرآیند‌های حقوقی مربوط به انتقال سهم الشرکه را که شامل مراحل حضوری و اینترنتی است به‌ طور کامل برعهده بگیرند. شما می‌توانید برای کسب اطلاعات بیشتر، با ما در موسسه دادرسا تماس بگیرید.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *